®TULIKIVI SPEKSTEENKACHEL

Alles wat u moet weten!

Van A tot Z informatie waar de Tulikivi speksteenkachel vandaan komt, hoe de kachels gemaakt worden, en waarom deze houtkachels zichzelf onderscheiden van de reguliere houtkachels. De Tulikivi speksteen houtkachel kan voor een langere tijd warmte vasthouden als hij is opgewarmd door het stoken van uw houtvuur. Lees meer op deze pagina over alle ins- en outs

Officieel ”Tulikivi dealer Nederland” en opgeleid Tulikivi installateur

tulikivi 8

Waardering:

5/5
tulikivi speksteenkachel salvo s
  • Wat is een speksteenkachel?

  • Waar komt speksteen vandaan?

  • Waarom worden kachels van speksteen gemaakt?

  • Hoe kan speksteen warmte vasthouden?

  • Hoe werkt een speksteenkachel?

  • Wat zijn de prijzen van een Tulikivi speksteenkachel?

Het ontstaan van speksteen

2,8 miljard jaar geleden begon het proces voor het ontstaan van speksteen. Door barsten in de aardkorst vloeide het lava dat het speksteen uiteindelijk heeft gevormd (komietlava) naar buiten. Door onderzeese stromingen werd dit magnesiumrijke beweeglijke lava verplaatst. 1,8 – 1,9 miljard jaar geleden kwam door het botsen van de aardkorstplaten (Lithosfeer) het Sveko-Karelische gebergte in Oost Finland omhoog. Samen met de gebergte kwam de lavastroom mee in de hoogte. Door de hoge druk en temperaturen werd een koolzuurhoudend water door de poriën van het gesteente geperst. Een proces en gesteenteverandering van tientallen miljoenen jaren resulteert in het speksteen waar de Tulikivikachels nu van gemaakt worden. De beste kwaliteit en samenstelling van speksteen over de wereld komt uit Finland.

speksteen komietlava
speksteen komietlava

Finland

De vertaling van het Finse woord Tulikivi is VUURSTEEN.

Finland noorderlicht
Finland
Finland vlag
Husky Finland

De speksteen mijnen

De fabriek en omringende mijnen van Tulikivi zijn te vinden in de plaats en omgeving van het Scandinavische Juuka in Finland. Met grote werktuigen worden de grote stukken speksteen gezaagd, opgeladen en getransporteerd naar de fabriek in Juuka. Dit is het beginproces voor het maken van uw Tulikivi speksteenkachel.

tulikivi 2
tulikivi 9
tulikivi 5
tulikivi 3

De Tulikivi fabriek

De fabriek van Tulikivi beschikt over high tech apparatuur om het speksteen op maat te maken en oppervlaktes te bewerken. De grote stukken die vanuit de mijnen worden aangeleverd worden als eerste in grote plakken gezaagd in de steendiktes die standaard worden toegepast in de Tulikivi speksteenkachels. Van daaruit volgt een groot proces waar de vele verschillende modellen worden samengesteld. We kunnen ze onderverdelen in verschillende categorieën: De traditionele tijdloze massieve kachelserie, de Karelia serie,  De lichtgewicht Pielinen serie, de bakoven modellen, de hoekmodellen, de doorkijkmodellen, de fornuismodellen en vele accessoires. 

tulikivi 4
tulikivi 7
tulikivi 6
tulikivi 10

Keuze in speksteen oppervlakte structuren

Tulikivi Classic speksteen

Classic

Classic steen kunnen we beschouwen als de standaard structuur. Het heeft een glad oppervlak.

Tulikivi Grafia speksteen

Grafia

De Grafia steen heeft een schuin gestreepte structuur met een glinstering. De kachel oogt door de belijning als 1 geheel.

Tulikivi Unica steen

Unica

De Unica steen heeft een donkergekleurd oppervlak die is voorzien van zachtgolvende horizontale groeven.

Tulikivi speksteenkachel Unica Nobile Grafia Classic
Tulikivi Nobile speksteen

Nobile

De Nobile steen heeft een geruwd oppervlak, en heeft een donkerder oppervlak dan de classic steen.

Tulikivi natural speksteen structuur

Natural

Robuust en rotsachtig. Laat uw kachel spreken naar de herkomst van zijn grondstoffen.

Keuze in Tulikivi colors

Tulikivi Lux White Colors

Lux White - glans

Tulikivi Satin White Colors

Satin White

Tulikivi Structure White Colors

Structure White

Tulikivi Satin Black Colors

Satin Black

Tulikivi Raita S 1800 speksteenkachel structure black color
Tulikivi Structure Black Colors

Structure Black

hands 1838658 1920
trees 3294681 1920
Bos
CO nl

Milieu en ecolabels

Er wordt zuurstof geproduceerd uit Bomen en planten die CO2 gebruiken vanuit de lucht om te groeien.

Als hout verbrandt in uw Tulikivi komt de koolstof weer als CO2 in de atmosfeer. Als stookhout in theorie in het bos achter blijft in plaats van het te verbranden in uw houtkachel, wordt het langzaam afgebroken door schimmels en bacteriën wat evenveel CO2 produceert als het verbranden in uw Tulikivi houtkachel. Dit noemen we CO2 neutraal.

In de bosrijke Scandinavische landen gelden strenge regels voor herbeplanten van gekapte bossen.

Tulikivi heeft als eerste fabrikant van warmteopslagkachels de CE-markering in gebruik genomen. De kachels zijn getest volgens de nieuwe teststandaard voor warmteopslagkachels, EN 15250. Dankzij de standaard worden de markeringen voor kachels uniform, zodat het voor u gemakkelijker is om informatie te verkrijgen en de eigenschappen van de producten van verschillende warmteaccumulerende kachelfabrikanten te vergelijken.

In het schema ziet u de hoeveelheden koolstofmonoxide bij traditionele kachels en die bij het vlakke rooster van Tulikivi en de wervelkamer van Tulikivi. Als referentie dient ‘s werelds strengste emissienorm, die van Oostenrijk.

Tulikivi heeft als eerste kachelfabrikant het ISO 9001 -kwalitteitscertificaat gekregen. Tulikivi voldoet aan de meest veeleisende veiligheidstesten en voldoet aan ‘s werelds strengste emissienormen (o.a. Instituut Bouwbiologie Rosenheim-certificaat).

tulikivi 1

Hoe kan speksteen warmte vasthouden?

De speksteensamenstelling bestaat voornamelijk 50/50% uit Talk en Magnesiet.
Verder voor een klein deel uit Chloriet en Magnetiet. Door het Talkgehalte is het speksteenoppervlak gemakkelijk te bewerken ondanks dat deze niet poreus is. Speksteen is heel massief en compact van structuur.  Het soortelijk gewicht van speksteen is  2980 KG/m3. Voor de beeldvorming is het soortelijk gewicht van beton 2400 KG/m3. Dit wil zeggen dat speksteen +/- 1,25 x zwaarder is dan gewoon beton van hetzelfde formaat.

Door het hoge gewicht, compacte structuur en samenstelling van de essentiële grondstoffen, kan de speksteenkachel warmte in de steen opslaan. Ondanks dat de speksteenkachel op een later moment niet gestookt hoeft te worden, kan hij  de opgeslagen warmte uit blijven stralen tot zijn volgende stookbeurt zodat de kachel op temperatuur blijft. Hierdoor blijft  uw kamer op een constante en regelmatige temperatuur.

Tulikivi speskteenkachel in vergelijking met een stalen kachel
Tulikivi speskteenkachel 24 uur warmte
Stalen kachels convectie warmte

Het verschil tussen een stalen houtkachel en een massieve speskteenkachel

Het verschil tussen deze 2 verschillende houtkachels is ten eerste het gewicht. Hoe meer warmte je op wilt slaan en hoe groter het oppervlak is dat je wilt verwarmen, hoe meer speksteen je nodig hebt in gewicht. Een stalen kachel verwarmt de lucht in de ruimte door convectie. Dit proces is kort en hevig zolang er vuur in de kachel zit. Een speksteenkachel geeft een aangename gelijkmatige stralingswarmte dat te vergelijken is met de infraroodstraling van een infrarood lamp. Deze warmte is dus niet te vergelijken met de felle en korte hitte van een stalen kachel. Een speksteenkachel kan zelfs tijdens het stoken aangeraakt worden om lekker op te warmen (met uitzondering van de brandkamer en deur). Daarvoor kunnen bepaalde modellen uitgevoerd worden met zitbankjes. De bijnaam van een Tulikivi speksteenkachel is niet voor niets een knuffelkachel.

Tulikivi speksteenkachels staan bekend om de langdurige behaaglijke warmtestraling. Als de speksteenkachel evenveel stookhout heeft verbrand als de stalen houtkachel, zal hij de warmte nog uit kunnen stralen gedurende 24 uur, hoewel de stalen houtkachel al geruime tijd koud is op dezelfde hoeveelheid brandstof. Dat is de kracht van de Tulikivi speksteenkachels.

Tulikivi stralingswarmte
Tulikivi speksteenkachel warmte

Tulikivi pelletkachel

Het P10 pelletsysteem is een accessoire voor de traditionele klassieke Tulikivi ”TU” speksteenkachels. Het is een vervangbaar korf-rooster dat in de brandkamer geplaatst wordt. Vervolgens kunnen de pellets in het korf-rooster geplaatst worden en aangestoken worden met aanmaakblokjes.

De Nieuwe Karelia serie van Tulikivi is al standaard uitgevoerd met een rooster waar ook pellets in gestookt kunnen worden. Het P10 pelletsysteem van Tulikivi is bij deze modellen niet nodig.

Tulikivi pelletkachel p10
Tulikivi speksteen pelletkachel p10
Tulikivi speksteenkachel werking
Tulikivi speksteenkachel tegenstroomkanalen werking
Tulikivi speksteenkachel werking zuurstof toevoer

Hoe werkt een Tulikivi speksteenkachel?

Om de warmte van het houtvuur optimaal af te geven aan de speksteenmassa, is het tegenstroomprincipe ontwikkeld. Wij leggen u uit hoe dit werkt.

Hoe langer het rookgasafvoerkanaal is, des te meer de rookgastemperatuur afkoelt. De heetste temperatuur begint natuurlijk dichtbij het houtvuur zelf.

In een massieve Tulikivi speksteenkachel zit een afvoer kanalenstelsel die ervoor zorgt dat de meeste warmte vanaf de bron maximaal opgenomen kan worden door het speksteen. Simpel gezegd: Door de lengte van de interne kanalen in de speksteenkachel, kan de warmte vanaf het houtvuur maximaal aan het speksteen afgegeven worden.

Als de speksteenkachel een directe afvoer bovenop de vuurkamer zou hebben zonder tegenstroomprinciepe, dan zou de speksteenkachel er veel langer over doen om van top tot teen warm te worden. Het stookhout is verloren energie die meer warmte buiten de kachel stuwt dan het speksteen op zou kunnen nemen doordat er minder contact tussen de hete rookgassen en het speksteen zou zijn.

tulikivi werking tegenstroomsysteem

Alle Tulikivi speksteenkachel modellen op een rijtje

Massieve speksteen front modellen:
Tulikivi TU 2200
Tulikivi TU 1450/2
Tulikivi TU 1000/91
Tulikivi TTU 2700/8
Tulikivi TU 930
Tulikivi TU 1030/5D
Tulikivi TU 2200/4
Tulikivi TU 2200/91
Tulikivi TU 1000/6
Tulikivi TU 2200/92
Tulikivi TU 1450/1
Tulikivi TU 1237/51
Tulikivi TU 1000/92
Tulikivi TU 2200/50
Tulikivi TU 1000/50
Tulikivi TTU 2700/4

Massieve speksteen modellen met bakoven:
Tulikivi TLU 2687/11
Tulikivi TLU 1600/91
Tulikivi TLU 2637/11
Tulikivi TLU 2480
Tulikivi TLU 2000/91
Tulikivi TLU 2137/13
Tulikivi TLU 2000/92
Tulikivi TLU 2490/91
Tulikivi KTLU 2037/91
Tulikivi KTLU 2050/1
Tulikivi TLU 2450/1
Tulikivi TLU 2450/92
Tulikivi TTU 2700/5
Tulikivi KTLU 2050/92
Tulikivi TTU 2700/51
Tulikivi TLU 2000/50

Massieve speksteen hoek modellen:
Tulikivi KTU 1410/92
Tulikivi KTU 1410/1
Tulikivi KTU 1130/3D
Tulikivi KTU 1010/92
Tulikivi KTU 1337/91
Tulikivi KTU 1410/4

Tulikivi Karelia Collectie:
Tulikivi Saramo
Tulikivi Saramo S
Tulikivi Raita
Tulikivi Raita S
Tulikivi Koli
Tulikivi Koli S
Tulikivi Akko
Tulikivi Kelva S
Tulikivi Laivo S
Tulikivi Lampo
Tulikivi Lampo S
Tulikivi Otra
Tulikivi Salvo
Tulikivi Salvo S

Tulikivi Pielinen Collectie:

Tulikivi Henka
Tulikivi Jokka
Tulikivi Kammi
Tulikivi Lamu

Speksteen 2D doorkijk modellen:
Tulikivi Akko
Tulikivi Koli
Tulikivi Koli S
Tulikivi Raita
Tulikivi Raita S
Tulikivi Salvo
Tulikivi Salvo S
Tulikivi Saramo
Tulikivi Saramo S
Tulikivi  Lamu